شناسه : 29205
نویسنده : بسیج حقوق دانان
عکس
دانستنی‌های حقوقی|

“موصی له” کیست؟

بر اساس قانون مدنی، وصیت را می‌توانیم به دو نوع وصیت عهدی و وصیت تملیکی تقسیم بندی نماییم.

به گزارش روابط عمومي سازمان بسيج حقوق دانان؛  بر اساس شرع، وصیت کردن عملی پسندیده است و به آن تاکید فراوانی شده است. به دنبال آن، قانون مدنی نیز به بیان احکامی در خصوص وصیت و شرایط صحت وصیت پرداخته است. اطلاع از احکام مربوط به وصیت موضوعی بسیار مهم است که بی توجهی به آن گا‌ها ممکن است که موجب باطل شدن وصیت گردد.

ارکان وصیت

برای آنکه با وصیت کردن بهتر آشنا شویم بایستی با پاره‌ای از اصطلاحات حقوقی مربوط به وصیت آشنا شویم. در درجه اول باید بدانیم که وصیت چه ارکانی دارد؛ یا به عبارت دیگر در وصیت باید چه موضوعاتی را مد نظر قرار بدهیم. بر اساس قانون مدنی، وصیت را می‌توانیم به دو نوع وصیت عهدی و وصیت تملیکی تقسیم بندی نماییم. به طور کلی، هر وصیت چهار رکن خواهد داشت. ارکان وصیت عبارتند از موصی، موصی له، موصی به و وصی.

موصی له کیست؟

فرض کنید که یک شخص با تنظیم یک وصیتنامه، وصیت می‌کند که فلان منزل مسکونی برای بعد از فوتش به یک شخص تعلق گیرد. در این حالت، شخصی که منزلی مسکونی برای او وصیت شده است را موصی له می‌گویند. به بیان ساده، هر شخصی که از وصیت منتفع می‌شود، موصی له نام دارد.

شرایط موصی له

بر اساس قانون مدنی، شخصی که به نفع او وصیتی می‌شود، یعنی موصی له، بایستی شرایطی داشته باشد. بر این مبنا، شرایط موصی له برای برخوردار شدن از وصیت را می‌توان شامل موارد زیر دانست:

وجود و اهلیت موصی له

بر اساس ماده ۸۵۰ قانون مدنی، موصی له باید موجود باشد و بتواند مالک چیزی بشود که برای او وصیتی شده است؛ بنابراین، به عنوان مثال وصیت بر کسی که هنوز در این دنیا وجود خارجی پیدا نکرده است صحیح نیست. مثلا یک شخص وصیت کند که فلان باغ، به فرزندی که در آینده به دنیا خواهد آمد تعلق بگیرد. از آن جهت که چنین فرزندی در حین وصیت کردن وجود خارجی ندارد و حتی نطفه او منعقد نشده است، نمی‌توان مالی را برای او وصیت کرد.

وصیت برای حمل

به موجب ماده ۸۵۱ قانون مدنی، وصیت برای حمل (جنین) صحیح است؛ لیکن تملک او منوط است بر اینکه زنده متولد شود. به موجب این ماده برای جنین یا نوزادی که در شکم مادرش است و وجود خارجی دارد، می‌توان وصیت کرد. اما بهره‌مند شدن این نوزاد از وصیت منوط به آن است که زنده به دنیا بیاید.

سقط موصی له

بر اساس ماده ۸۵۲ قانون مدنی، اگر حمل در نتیجه جرمی سقط شود، مالی که برای او وصیت شده است، به ورثه او تعلق می‌گیرد.

تعدد موصی له

به موجب ماده ۸۵۳ قانون مدنی، اگر کسانی که به نفع آن‌ها وصیت شده است، متعدد باشند، مال مورد وصیت یا موصی به میان آن‌ها به طور مساوی تقسیم می‌شود؛ مگر اینکه موصی طور دیگری خواسته باشد؛ بنابراین، در فرضی که موصی یا وصیت کننده به نفع چند نفر وصیتی کرده باشد، اما میزان آن را برای هر یک از آن‌ها تعیین نکرده باشد، مال مورد وصیت به طور مساوی میان آن‌ها تقسیم می‌شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد موصی له کیست و شرایط آن به کانال تلگرام موضوعات حقوقی مراجعه کنید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان موصی له کیست و شرایط آن پاسخ دهند.

انتهای پیام/ میزان

0 دیدگاه

افزودن دیدگاه جدید

CAPTCHA
اگر شما یک بازدید کننده انسانی هستید و یک ربات نیستید به چالش و آزمون زیر پاسخ دهید.